DERBY PÅ NORDRE ÅSEN

Oslo badet i sol og den fantastiske sommeren 2018 var virkelig på høyden, da de to rivalene fra Oslo nord skulle møtes til dyst i kampen som åpnet høstsesongen i PostNord-ligaen. Skeid hadde akkurat tatt over tabelltoppen, men kunne med tap miste den til opprykksrivalen, Hødd. Kjelås på sin side kunne få kontakt med Skeid på toppen av tabellen med seier. En upåklagelig utgangspunkt for et derby.

Lørdag, 4. august 2018

Dagen begynte bra, med både T-bane og buss mot Torshov. Været var helt fantastisk og dit vi skulle var det mulighet til å kjøle seg ned med en iskald halvliter. Turen gikk til Magneten Pub, som i hvert fall tidligere har vært en populær møteplass for Skeid-oksene. Puben som ligger under Soria Moria, i Vogts gate på Torshov har fine lokaler og en hyggelig uteservering på fortauet. En deilig bydels-pub. Oppmøtet her kunne ikke sies å være voldsomt, men det ramlet inn ett par ikledd rødt og blått, etterhvert.  

Vi var vel ganske enige om at det ikke var innlysende at det snart skulle spilles en viktig fotballkamp i hovedstaden, men vi fant etterhvert veien mot Nordre Åsen. Der var det i hvert fall rigget til derby, med høyttalere som spilte fest-musikk, en lang tribune som gikk langs hele langsiden og som nok hadde plass til i underkant av tusen tilskuere. Øl-tørsten meldte selvfølgelig sin ankomst i sommervarmen, men vi vet alle hvordan det er med den typen servering på norske idrettsanlegg. Vi fant likevel noe som fristet i kiosken og fikk plassert oss ved siden av Skeid-oksene på tribunen. Etter oss kom en av kjenningene fra Magneten Pub, som ikke la skjul på sin skuffelse over oppmøte på puben, når det tross alt var derby. 

De som møtte opp på tribunen gjorde i hvert fall en innsats denne ettermiddagen. Den velkjente
"Sa-sa-sa, bra-bra-bra, Skeid, Skeid, Skeid!" kom flere ganger, men det var også et par varianter hvor de videre fridde til hele Oslo, fra nord til sør og øst til vest. 

På banen åpnet kampen med litt stillingskrig og en del frispark begge veier. Etterhvert tok Skeid mer og mer over og det tok ikke mer enn 25 minutter før Oslo-gutten David Tavakoli ga Skeid ledelsen etter at Kjelsås ikke klarte å klarere et innkast ved seksten-meteren. 

Kjelsås slet til tider voldsomt med å henge med et par av Skeids fotrappe gutter og laget en del frispark på midtbanen. Dette førte til at et par i Skeid-oksene bestemte seg for å gjøre Kjelsås kaptein og nummer 10, Magnus Aasarød til hatobjekt og mente de hadde sett han på Paradise Hotel, noe han selvfølgelig fikk høre. 
Like før pause økte Skeid til 2-0 ved Hassan Mohamed Yusuf og så seg egentlig ikke tilbake.
Etter en time spilt fikk de straffe og Tavakoli sendte keeper feil vei, før han satte den i motsatt hjørne og inn til 3-0. Da var det fest hos Oksene og det var en selvsikker gjeng som sto på tribunen. 

Smilene etter straffe-scoringen var enda ikke vekk da Kjelsås fikk corner og reduserte til 3-1, fra hodet til Jepser Taaje. Det begynte straks å bre seg en liten usikkerhet i den røde leieren, men den ble ganske kortvarig. Den gode stemningen kom fort tilbake igjen da Kjelsås´ Sigurd Martinussen pådro seg sitt andre gule kort og måtte forlate banen etter å ha vært litt for sent ute i en duell med to-målscorer, David Tavakoli. 

Herfra og ut kunne det vært mulig å ønske seg en eller annen form for utskeielse fra supporterne og ikke minst da Mesut Can punkterte kampen med ti minutter igjen å spille, hadde det vært mulig å understreke sin overlegenhet. Det lot dessverre vente på seg og selv om prestasjonen fra tribunen var god til å være nivå tre i norsk fotball, forventes det mer dersom klubben skal en eller to divisjoner opp. 

Når alt kommer til alt, så presterte Skeid-oksene på et meget høyt nivå ut fra forutsetningene og vil nok være blant de bedre supporter-grupperingene i OBOS-ligaen, men har et langt høyere potensiale og trenger nok litt ungdommelig lekenhet, skjønt det var ingen tvil om hvem av lagene denne ettermiddagen som var en tidligere storklubb. 

Alt i alt ble det en fin lørdag med mange scoringer, nydelig vær og en sjarmerende supportergjeng. 

Derby oppfordrer alle til å se sitt lokale bredde-lag med jevne mellomrom. Du får ofte målrike kamper og en helt annen atmosfære enn du får på store arenaer.