TVILLING-DERBYET

Dette er Stockholms to giganter. Dette er to av de eldste klubbene i Sverige. Dette er et av Europas største hatoppgjør. Dette er klubbene som har hatet hverandre i over hundre år. Dette er "Tvillingderbyet". 

For snart 130 år siden, med under en måneds mellomrom, ble det født to idrettsklubber i Stockholm. Da klubbene ble født i 1891 var det langt mellom fotballbanene i Sverige og det skulle ta noen få år før fotball sto på programmet. 

AIKs fotballavdeling ble opprettet i 1896 og allerede i 1900 vippet de Örgryte ned fra tronen som svensk mester. Djurgården spilte sin første fotballkamp i 1899, da de tapte for nettopp AIK. Gøteborg by hadde kommet tidligere i gang med fotballen enn Stockholm og Örgryte IS dominerte på starten av 1900-tallet. Likevel var det internt i Stockholm at det største rivaleriet tok til og det sies i følge Aftonbladet at Djurgården allerede da brydde seg lite om hvordan det gikk i andre kamper, så lenge de slo AIK. Mens det i Gøteborg på denne tiden fantes en slags lokalpatriotisme og klubber som støttet hverandre, mener man at på grunn av at Stockholm ble en by med mye innflytting, ikke hadde det på samme måte. Her var man tidlig ute med å starte tribune-grupperinger og inspirert av amerikanske heiagjenger under OL i Stockholm i 1912, ble Djurgården den første klubben i Sverige til å danne en organisert supportergruppe. 

Etterhvert som begge klubbene vokste seg store og suksessfulle ble forholdet bare mer og mer betent.
I 1930-årene hadde AIK stor suksess, blant annet ved å signere de beste spillerne hos andre klubber. Dette falt ikke i god jord rundt om i Sverige. De ble etterhvert en mislikt klubb og denne "alle hater oss"-mentaliteten spiller AIK-fansen fortsatt på i dag. Før krigen var det AIK som hadde størst sportslig suksess, mens Djurgården var kjent for å lage mer lyd på tribunen når lagene møttes, men i etterkrigstiden begynte Djurgården å nærme seg AIK sportslig og det var da tilskuertallene vokste betydelig. I 1954 var det utrolige
40 000 tilskuere som så Djurgården vinne 1-0 på Råsunda. 

Selv om både Djurgården og AIK er stiftet i sentrum av Stockholm, har AIK etter å ha spilt på Råsunda siden 1937, blitt tilknyttet Solna kommune, rett nord for byen. Dette vet Djurgården-supporterne å bruke mot dem og omtaler dem utelukkende som AIK Solna. Djurgården er stolte over sin lange historie på Stockholm Stadion, som de tok over etter AIK da Råsunda sto ferdig i 1937. Her spilte de frem til 2013, da den ikke innfridde de nye kravene til det svenske fotballforbundet. Planene om å bygge en ny og egen arena på Östermalms idrottsplats havarerte, fordi det ble for dyrt for klubben og løsningen ble til slutt å inngå en leieavtale med Tele2 Arena lenger sør i Stockholm. Denne deler de med sine andre Stockholms-rivaler, Hammarby, noe som har betydelig intensivert oppgjørene også dem imellom. 

Råsunda var Sveriges landslagsarena og AIKs hjemmebane. Den ble revet i 2012.
Råsunda var Sveriges landslagsarena og AIKs hjemmebane. Den ble revet i 2012.
Stockholm Stadion har huset både AIK (1912-37) og Djurgården (1936-2013)
Stockholm Stadion har huset både AIK (1912-37) og Djurgården (1936-2013)

AIK og Djurgården er Stockholms desidert mestvinnende lag med 11 seriemesterskap hver. Djurgården-supporterne kalles "Järnkaminerna" som var klubbens kallenavn på midten av 1900-tallet på grunn av den tøffe spillestilen. Både de og AIKs "Black Army" er kjent i både Sverige og utlandet og dette oppgjøret er av stor interesse for tribune-interesserte verden over. 

I Sverige har man i perioder slitt mye med hooligan-miljøene og disse oppgjørene er ikke noe unntak når det kommer til historie med vold og bråk. Heldigvis har det blitt bedre de siste årene og oppgjørene er først og fremst kjent for mye liv og trøkk på tribunene. 

Lagene møttes i 3. runde av Allsvenskan i april i år og AIK vant 2-0 på Friends Arena. AIK vant også forrige gang lagene møttes på Tele2 Arena. Djurgården har faktisk ikke slått AIK i ligaen siden 2011 og dermed heller aldri slått dem på sin nye hjemmearena. Nå drømmer de ferske cupmesterne om å vinne tilbake æren og Stockholm by!

Kan det 120 år gamle Stockholms-derbyet leve opp til de skyhøye forventningene? 
Vi skal til Stockholm og føle det på kroppen!