EN HELG I KØBEN

Det er vel ikke mulig å ikke trives i København? Det er en nydelig by. Gammel arkitektur, høy pub-tetthet, bra restauranter og trivelige folk. I tillegg fikk vi oppleve alle de fantastiske fotballsupporterne som bor i og rundt byen. Denne helgen og denne kampen var et av de største høydepunktene i bloggens debut-år. 

Vi satte kursen mot Danmarks hovedstad, fredag 2. november og undertegnede skulle debutere på den gode gamle danskebåten til DFDS, fra Oslo til København. Bortsett fra et over gjennomsnittet bra måltid, er det ikke så mye å si om den overfarten. Det var lite folk, lite å finne på og en tidlig kveld tvang seg rett og slett frem. 

Dagen etter var det herlig å komme seg av båten og endelig sette føttene i Kongens by. Vi gikk rett på toget og dro rett opp til Vanløse, der vi hadde leid et stort og fint hus, siden vi var hele tre gutter og tre jenter denne gangen. Etter å ha fått omvisning og overtatt nøkler til vårt nye hjem, tok vi toget ned til sentrum igjen for å sjekke ut byen. Det var strålende sol og godt over ti grader denne lørdagen i november og København var herlig. 

Til slutt fant vi veien til trivelige Toga Vinstue, som er noe av det "danskeste" flere av oss hadde opplevd. Deilig julebrygg i et røykfullt lokale, servert av en bartender med sigaretten i munnen, mens hun tappet øl. Ved siden av henne, på den andre siden av bardisken, satt det to menn i dress, med hver sin halvliter. Den ene mannen tente på et papirark, for så å prøve å tenne røyken sin med dette. Det hele endte med at han mistet det brennende arket på bardisken, før han i panikk ble nødt til å slå litt på det og helle øl over for å slukke brannen. Damen bak bardisken tok det hele med knusende ro og lo godt, sammen med de to mennene. Det hele var en situasjon man med sikkerhet kan si at ikke ville funnet sted i Norge og dermed også veldig sjarmerende. 

Toga Vinstue
Toga Vinstue

Med kampstart kl 12.30, var vekkeklokka nødt til å tas i bruk på søndag morgen, men en stor frokost ble nedprioritert og vi var raskt på vei til Brøndby Stadion. Alle i gruppa hadde ikke kommet til København for å dra på kamp, så det var bare vi tre guttene som hev oss i en taxi, mens jentene hadde tenkt seg til byen for å handle. Undertegnede liker å være i stadionområdet et par timer før et derby, og denne turen var ikke noe unntak. Vi prøvde å se etter puber i området, men det var lite å velge mellom i umiddelbar nærhet. 

Ved stadion var det en "fanzone" og til å være så lenge før kampstart var det utrolige mye mennesker utenfor og på vei inn på stadion. Det var da det gikk opp for oss at det var inne på stadion man skulle være i timene før kamp. 

Det var helt overveldende å komme inn på Brøndby Stadion. Med cirka 90 minutter igjen til avspark, var stort sett alle sitteplassene på stadion tomme, men ståtribunene til både hjemme- og bortelaget var det ikke én ledig plass å se. Folk koste seg med øl, gledet seg og var fryktelig nervøse. Vi sto foran ståtribunen til Brøndby, eller "Sydsiden" som den kalles. Kampen på tribunen var også i full gang, og å stå foran en tom fotballbane, med det trøkket rundt seg, fikk hårene i nakken til å reise seg ved flere anledninger. 

Bilde tatt en time før kampstart!
Bilde tatt en time før kampstart!

Det ble mer og mer intenst, etter hvert som avsparket nærmet seg og bare oppvarmingen til spillerne og samspillet mellom dem og "Sydsiden" var så underholdende at man nesten ikke ville at kampen skulle begynne.

Brøndbys enorme "BIF" tifo gjøres klar.
Brøndbys enorme "BIF" tifo gjøres klar.

Vi er nødt til å ta av oss hatten for en forsanger hos Brøndby som utvilsomt fikk det beste ut av en utrolig bra gjeng og som hadde noen fantastiske taler om hvordan dette var deres hjemmebane og at de skulle la FCK få høre det. I tillegg må vi berømme begge supportergruppene for fine tifoer. FCK med en pen kombinasjon av flagg, konfetti og masse bluss. Brøndby hadde gule og blå vertikale striper på begge de nedre langsidene og firkanter i mosaikk over. På Sydsiden hadde de et stort banner med bokstavene "BIF", som vi faktisk hjalp til med å holde opp.

I første omgang spilte Brøndby mot målet foran "Sydsiden". De åpnet godt og kom til et par avslutninger og blant annet kom kroatiske Ante Erceg til skudd fra hjørnet av femmeteren, med traff bare rett i fanget til Jesse Joronen i målet til FCK.

Etter hvert som det nærmet seg pause tok FC København mer over, men bortsett fra noen headinger og noen langskudd, var omgangen en stillingskrig. FCK-supporterne på den andre siden og "Sydsiden" bak oss, lot seg ikke påvirke av en litt treg fotballkamp og tidvis ble vi bare stående med ryggen mot gresset og nyte det som foregikk på tribunen. Måten de klarte å skape det enorme trøkket og fikk ståtribunen til å riste da de hoppet opp og ned samtidig var kanskje det råeste vi har opplevd i 2018, som var vårt første år med disse turene. 

I andre omgang var FCK det beste laget og Ståle Solbakken var tydelig frustrert da Dame N´Doye headet utenfor fra seks meter, før Nicolai Boilesen banket ballen i tverrliggeren fra rundt tretten. Det ble noen hektiske sluttminutter foran målet til Brøndby, men de fikk klarert med nød og neppe flere ganger, før klokka nærmet seg ett minutt på overtid. Robert Skov, som spilte en meget sterk match, kom seg ned til dødlinja på høyrekanten og fikk lagt inn til 19 år gamle Jonas Wind, som sendte ballen mot Marvin Schwäbe´s venstre hjørne. Tyskeren fikk en hånd på ballen, men klarte bare å slå den i stolpen og i mål. 

Dermed avgjorde 19-åringen sitt første København-derby på overtid. Den unge dansken feiret ved å hysje til "Sydsiden" rett foran oss, noe som gjorde at det kom øl og diverse gjenstander, flyvende i vår retning.

Etter en del uavgjort-resultater og noen hjemmeseire ble dette det første hjemmetapet på våre turer hittil. Det var selvfølgelig et stort antiklimaks for alle rundt oss, men i Danmark er det ikke så mange som nøler med å gå rett i øl-teltet etter kamp for å dempe nederlaget litt og det gjorde ikke vi heller. Her kom vi i prat med noen slukørede supportere som var ivrige etter å fortelle om da de var i Norge og sto på ski, men var ikke så veldig opptatt av å snakke om fotball akkurat da. 

Siden noen av turkameratene våre skulle fly hjem den kvelden dro vi tilbake til Vanløse, der huset lå og satte oss på en gresk restaurant som lå på andre siden av veien. Her sto det "Lammekølle" på menyen, så det måtte selvsagt prøves. Det viste seg å være et fantastisk mørt og godt lammelår med nydelig tilbehør, så restauranten med navn "Kreta" i Jyllingevej kan absolutt anbefales om dere noen gang skulle befinne dere i området. 

Vi tok fly hjem på formiddagen på mandag og en veldig fin helg i København, toppet med en fantastisk kamp-opplevelse, var over for denne gang. Denne kampen er noe alle bør oppleve selv. Av alle syv kampene vi var på i 2018 var denne på mange måter høydepunktet og en utrolig fin måte å avslutte vårt første år på. 

Vi gleder oss til 2019!