DERBY-DAY PÅ MERSEYSIDE

Det ble ikke et Merseyside-derby for historiebøkene, men det inneholdt likevel temperatur, nerve og aggresjon. I Premier League har det i de seneste årene virket som om disse oppgjørene ikke betyr like mye for spillerne som det gjør for fansen. Noen står likevel ut og tråkker til litt ekstra.

Det er en spesiell følelse å våkne i Liverpool på derby-day. Det er tåke, regn, grått og trist, men likevel våkner man og tenker; "været kunne ikke vært bedre".

Det var Coleman og Ings som sto for det som var av drama i kampen som endte uten gule kort, for første gang siden 1992.
Det var Coleman og Ings som sto for det som var av drama i kampen som endte uten gule kort, for første gang siden 1992.

"We got nothing to lose but pride today, though we´ve been running pretty low on that with this manager" 

- Everton-supporter

Lørdag, 7. april 2018

På morgenen går tankene rett opp til Goodison Park, med fulle puber og folkeliv rundt stadion. Vi ville bare bli ferdige med frokosten og komme oss så fort som mulig opp til stadion-området, som ligger litt utenfor sentrum. Vi fikk tak i en taxi, fikk hentet billettene våre og kommet oss opp til Goodison Park, som ligger på vestsiden av Stanley Park, midt inne i et godt gammelt, erke-engelsk boligstrøk. Regnet fortsatte bare å pøse, så etter å ha beundret den gamle og ærverdige stadion, fortet vi oss inn i den tradisjonsrike puben, "The Winslow Hotel." Der inne var det bortimot like fuktig i luften som ute og lukten av øl lå tett i hele lokalet, men det var samtidig et av de vakreste stedene du kunne være akkurat da. 

Spenningen var i taket. Dette var det siste Everton hadde å spille for denne sesongen. De var sikret fra nedrykk, lå midt på tabellen og hadde mikroskopiske sjanser for å kvalifisere til Europa.
Liverpool, som til tider har vært blant av Europas beste lag denne sesongen, hadde mye igjen. De hadde akkurat slått Manchester City 3-0 i Champions League på andre siden av parken og kjempet om topp fire og ny deltakelse i CL. Det var mange år siden det hadde vært så stor forskjell på lagene.

Håpet til Everton-supporterne på puben var at rivalene kanskje sparte noen spillere til returoppgjøret mot City og troen på seier for første gang på åtte år levde i beste velgående.

"We got nothing to lose but pride today, though we´ve been running pretty low on that with this manager", sier en kvinnelig supporter ved baren. Everton startet sesongen med stor optimisme og den nederlandske stopper-legenden Ronald Koeman som manager. Derfra har det kun vært skuffelser og Koeman måtte til slutt takke for seg, med et Everton på nedrykk etter tosifret antall kamper. Da han skulle erstattes var fokuset å redde plassen i Premier League og Sam Allardyce ble hentet inn. Selv om målet nå var nådd var ikke supporterne fornøyd med fotballen som ble spilt og måten man gikk inn til viktige kamper på.

Da vi kom inn på stadion, litt før alle andre, for å få tatt litt bilder og kjent litt på auraen til "The Grand Old Lady", kom spillerne ut for å varme opp. Beskjeden hadde nådd supporterne om Liverpools noe svekkede angrepsrekke. Alle visste fra før at Mohammed Salah ble skadet i kampen mot Manchester City, men i tillegg var den brasilianske spissen deres, Roberto Firmino, henvist til benken. Everton stilte relativt toppet, kanskje med unntak av at Idrissa Gueye måtte vike for Morgan Schneiderlin. 

Stadion var ikke mer enn halvfull med ti minutter til kampstart, men var helt full få minutter etter og Goodison Park var klar for derby-fest. Kampen om tribunen startet umiddelbart og Liverpool-supporterne i kraftig undertall imponerte innledningsvis. Selv om Everton-supporterne er kjent for å lage høy lyd, sliter de ofte med å holde trykket oppe i roligere perioder av kampen, så de få Liverpool-supporterne som hadde fått billett, fikk gjort seg bemerket. Dessverre har vi sett en trend i Premier League hvor intensiteten på tribunen blir påvirket av intensiteten på banen og dette var langt fra det mest intense Merseyside-derbyet vi hadde sett. Dermed ble atmosfæren totalt sett, til tider litt tam.

Selv om den kollektive sangen varierer i støynivå, er det en ting engelskmennene er i verdensklasse på. Individuell skittkasting og stygge gloser. Denne dagen var det Yannick Bolasie som fikk det fra Everton-supporterne. Han virket ukonsentrert og mistet ballen ved flere anledninger. Da låt det fra bakerste rad: "You´re a fucking waste of space, you useless twat!" Dette var en av de penere tingene som ble ropt denne formiddagen og da Bolasie til slutt ble byttet ut for Dominic Calvert-Lewin reiste alle de blå seg og jublet.

Mot slutten av kampen fikk vi endelig oppleve hvor mye lyd Goodison Park kunne lage. Etter de to enorme sjansene til henholdsvis Cenk Tosun og Calvert-Lewin like før tilleggstid, våknet de blå og støynivået var intenst. Det holdt seg ganske bra de siste minuttene som var igjen og dette var helt klart høydepunktet i kampen, men dessverre endte kampen 0-0 og du trengte ikke å ha fulgt mye med på Everton for å skjønne at Sam Allardyce´s tid i klubben gikk mot slutten. Supporterne taklet snart ikke mer og det hadde de ingen intensjoner om å legge skjul på. Etter en liten pipekonsert forsvant de raskt ut av stadion. Liverpool-supporterne sto faktisk igjen og sang og prøvde å terge på seg Everton-supporterne som sto i svingen ved siden av.

Bare Stanley Park skiller Goodison Park og Anfield.
Bare Stanley Park skiller Goodison Park og Anfield.

Kampen ga ingen grunn til noen utagerende feiring for noen av lagene, men der de blå gikk til sine lokale vannhull for å sørge over den begredelige Allardyce-fotballen, begynte de rød allerede å forberede seg til del to av Champions League-oppgjøret mot Manchester City.

Liverpool er en sjarmerende engelsk havneby og det er ingen tvil om at fotball står sterkt her. Alle har et forhold til de to klubbene. Nesten alle man møter har valgt en klubb og har innsikt i hvordan laget gjør det. Byen er mindre enn Oslo og fyller hver helg et av stadionene med plass til over 40 000 tilskuere. Det er ingen tvil om at dette er en fotballby. Det kan absolutt anbefales å dra hit for å kombinere fotball, pub, shopping og byliv. Her er det heller ingen tvil om at byens store sønner, The Beatles har satt sine spor. Museet, "The Beatles Story", hvor man kan gå i dybden på rockestjernenes liv, kan også anbefales. 

I Liverpool spilles det Premier League-fotball nesten hver helg, ettersom klubbene spiller hjemmekamp annenhver gang.
Liverpool er et meget godt alternativ hvis du er lei av verdensmetropolen London og vil oppleve noe mer engelsk!

Albert Dock er et av de mest populære turistmålene i Liverpool.
Albert Dock er et av de mest populære turistmålene i Liverpool.