IFK GÖTEBORG - BK HÄCKEN

Historien om IFK Göteborg mot BK Häcken er ikke en som går langt tilbake i tid. Klubbene hadde ikke en gang spilt mot hverandre i en obligatorisk kamp før i 1983, og etter det skulle det gå ti år til neste gang. 

Dette er to klubber med store kontraster. IFK Göteborg ble stiftet i 1904 i en by hvor fotball allerede sto sterkt, med Örgryte IS som på dette tidspunktet hadde rukket å bli 17 år og som med det er Sveriges eldste fotballklubb. Dermed ble en av Sveriges mest ikoniske rivaliseringer født. Oppgjøret mellom IFK Göteborg og Örgryte IS regnes fortsatt som det største derbyet i Gøteborg, men etter at sistnevnte rykket ned til Superettan i 2009 har ikke lagene møttes i en tellende kamp siden.

I et slik vakuum må noe nytt oppstå. Derfor blir oppgjøret mellom IFK Göteborg og Häcken mer og mer betent for hver sesong som går.

Bollklubben Häcken på sin side, ble ikke stiftet før i 1940 og mens rivalen hadde spilt et titallsvis antall sesonger i øverste divisjon og blitt mestre fire ganger, før Häcken i det hele tatt hadde eksistert, spilte ikke Häcken i øverste divisjon før på 80-tallet. Dessverre ble det med den ene sesongen i 1983, hvor de rykket ned igjen. De skulle da utebli fra Allsvenskan frem til 1993. Siden det, har det blitt noen turer ned til Superettan igjen, men selv om de fortsatt regnes som en liten klubb, har de klart å etablere seg som et lag å regne med i Allsvenskan.

En av de største forskjellene på klubbene er at IFK Göteborg, i tillegg til å være en av Sveriges mestvinnende klubber, fortsatt er Skandinavias eneste klubb med seier i en europeisk klubbturnering. De vant UEFA-cupen i 1982, før de gjentok bragden i 1987.

Det er ingen tvil om at denne kampen er en kamp mellom storebror og lillebror i Göteborg, men etter at storebror kun tok et poeng på de to kampene mot lillebror i 2017, er dette en kamp det kommer til å lukte svidd av! Kampen spilles klokken 16 på en lørdag, og det gir ikke færre lovnader om at dette blir en kamp vi kommer til å huske.

Hvor mye betyr fotball i Sveriges mestvinnende by noen sinne?
Vi skal til Gøteborg for å føle det på kroppen!

Gjennom hele sesongen 2014 delte lagene Gamla Ullevi som hjemmebane, mens Häcken erstattet sin gamle, med det som nå er nye Bravida Arena.
Gjennom hele sesongen 2014 delte lagene Gamla Ullevi som hjemmebane, mens Häcken erstattet sin gamle, med det som nå er nye Bravida Arena.