KØBENHAVN-DERBYET

Danmark er en meget stor fotballnasjon, med flere klubber som har hevdet seg internasjonalt og med en ung klubb som på et tidspunkt vokste fra alle de andre og tok store skalper ute i Europa. FC København har blitt en stormakt i Skandinavia, men rivalen deres er også en stor klubb hjemme i Danmark og har tuktet storebror flere ganger de siste årene. Begge klubbene har fantastiske supportere og når klubbene møtes, er det kanskje det største oppgjøret i Skandinavisk fotball. Dette er Brøndby IF mot FC København.

Kasper Fisker i duell med FCKs Carlos Zeca.
Kasper Fisker i duell med FCKs Carlos Zeca.

Det er én klubb de fleste tenker på, når man snakker om dansk klubbfotball. FC København. Den 26 år gamle sammenslåings-klubben fra Danmarks hovedstad har gjort seg bemerket på kontinentet. Ikke bare har de vunnet ligaen 12 ganger på de få årene de har eksistert, men de har også deltatt i Champions Leagues gruppespill hele fire ganger og til tider sparket godt fra seg i turneringen. I Skandinavia har de vært en stormakt lenge og vant to av de tre Royal League-turneringene som ble arrangert. I den tredje turneringen kom de til finalen, men tapte mot sine største rivaler, på arenaen vi skal besøke i november, Brøndby Stadion. 

Brøndby IF er Danmarks nest mestvinnende lag, etter FCK, med 10 ligatitler og også en av stormaktene i dansk fotball. Klubben ble stiftet i 1964 etter en sammenslåing av Brøndbyvester Idrætsforening og Brøndbyøster Idrætsforening. Det tok noen år før de ble en toppklubb, men da de rykket opp i 1981 tok det bare fire år før de tok sitt første mesterskap. I 1998 kvalifiserte de seg til gruppespillet i Champions League og kom inn i en vanvittig gruppe, bestående av Manchester United, Bayern München og Barcelona. I gruppen tok de tre poeng, da de vant åpningskampen sin, mot Bayern München, som senere skulle bli gruppevinner.

Oppgjørene mellom FC København og Brøndby IF er ikke bare et slag om hovedstaden. Det er også et slag mellom de to mestvinnende og største klubbene i Danmark. Supporterne til begge klubber er på et høyt internasjonalt nivå og i disse kampene mobiliseres det ekstra mye. 

Klubbene møttes for første gang i September 1992, etter at FC København hadde blitt opprettet og overtatt lisensen til fusjonslaget, Kjøbenhavns Boldklub, i den øverste divisjonen. Hovedstadslaget ble umiddelbart en toppklubb og har høstet titler jevnt og trutt siden opprettelsen. Det krevde også Brøndby fire møter med rivalen før de tok sin første seier i april 1993. Historisk er det relativt jevnt mellom lagene, men FCK har en liten overvekt av seiere. 

I klubbene er det flere kjente personligheter. FC Københavns William Kvist har lenge vært sentral på det danske landslaget og deltok i sommerens fotball-VM. Dame N´Doye var meget bidragsytende i storhetstiden til FCK for noen år siden og fikk over hundre kamper for klubben. Turen gikk etterhvert til Russland, Tyrkia og England, men senegaleseren er nå tilbake i FCK og fansen har ikke glemt hva han gjorde for klubben. Det må selvfølgelig også nevnes at FCKs hovedtrener er fra Hedmark, heter Ståle Solbakken og har legendestatus i klubben etter å ha stått bak haugevis av hjemlige titler og bragder på kontinentet. 

I Brøndby er det oppsiktsvekkende mange tyskere i stallen og ganske nylig hentet de også Dominik Kaiser fra RB Leipzig, mannen som da han ble hentet var spilleren med flest kamper for den øst-tyske klubben. 

Den danske Superligaen har kommet godt i gang og der hvor FCK ligger helt i toppen, har Brøndby kommet litt skjevt i gang og trenger poeng for å klatre dit de hører hjemme på tabellen.
Alt ligger til rette for en unik opplevelse på Brøndby Stadion, i starten av november. I de siste ti oppgjørene har lagene vunnet like mange, så kampen er vid åpen. 

En ting er sikkert. Brøndby Stadion kommer til å riste!