MERSEYSIDE-DERBYET

Naboer. Familie. Rivaler.

Kampen mellom de to naboene, Everton og Liverpool, er et av verdens eldste fotball-derbyer. Historisk er oppgjøret helt unikt i engelsk fotball og får utrolig mye oppmerksomhet i periodene hvor lagene skal møtes.

Fra 1970 til 1990 var dette oppgjøret også en kamp mellom klubbene fra den mest dominerende fotballbyen i England, da de i perioden på 20 år tok hele 13 ligatitler, 4 FA-cup- og 4 ligacup-titler til sammen.

Under én kilometer skiller lagenes hjemmebaner. Det er den korteste avstanden i Premier League.
Under én kilometer skiller lagenes hjemmebaner. Det er den korteste avstanden i Premier League.

Merseyside-derbyet har fått navnet sitt etter det geografiske området rundt elva Mersey, som renner inn fra Irskesjøen nede ved havnen, i sentrum av Liverpool. Oppgjøret kalles også "the Friendly Derby." Dette er av flere grunner. 
En av dem er at det ikke finnes noe geografisk, religiøst eller politisk skille mellom klubbene, selv om Everton på midten av 1900-tallet ble sett på som en katolsk klubb med flere irske katolikker på laget, mens noen så på Liverpool som en protestantisk klubb. Dette er stempler som ikke har stått så sterkt gjennom tiden, og har i liten grad betydd noe for hvilken klubb supporterne holder med i byen. 

Da lagene i 1984 møtte hverandre i ligacup-finalen på Wembley i London, vakte det oppsikt at blå og røde sto side ved side og at de sammen sang sanger som "are you watching, Manchester?" I denne perioden, hvor de dominerte engelsk toppdivisjon utviklet det seg en slags "oss mot dem"-mentalitet i byen. 

Dette, sammen med at oppgjøret har hatt en unik tendens til å dele familier, i form av at søsken ofte kan holde med hvert sitt lag eller at barna velger noe annet enn foreldrene, har vært viktig for at kampen har fått dette kallenavnet.

Til tross for dette kallenavnet er det sjelden spesielt vennlig stemning blant spillerne. Oppgjøret er det med flest røde kort, med 21 til sammen. Blant annet har de to tidligere kapteinene, Steven Gerrard og Phil Neville måttet gå tidlig i dusjen ved to anledninger hver.

Sportslig har Liverpool i moderne tid hatt et stort overtak på Everton. I tillegg til at Liverpool har konkurrert og gjort seg bemerket i Europa med seier i både Champions League og UEFA-cupen på 2000-tallet, har de også kun tapt for Everton tre ganger siden tusenårsskiftet. Alle på bortebane.

Dette har gjort at Everton-supporterne nok etterhvert har utviklet visse mindreverdighetskomplekser og at disse oppgjørene betyr enormt mye for dem. 

Vi lurer på; hvor mye kan egentlig fotball bety for en by?
Vi skal til Liverpool og føle det på kroppen!