ET EKTE OSLO-DERBY

Skeid mot Kjelsås er nå et kjent oppgjør i breddefotballen i Oslo, men begge lagene har også gjort seg bemerket i toppfotballen. Lagene holder til nord i Oslo, på henholdsvis Nordre Åsen og Grefsen Stadion. Selv om lagene for tiden spiller i samme divisjon har de en forholdsvis ulik historie.

Allianseidrettslaget Skeid ble stiftet i 1915 under navnet Kristiania Ballklubb, men ble ikke tilknyttet området Torshov eller fikk sitt nåværende navn før de slo seg sammen med Frem 1914 på tampen av 1925. Skeid var med og hevdet seg fra Norgesseriens begynnelse på 30-tallet og spilte i øverste divisjon hver sesong, helt frem til 1970, da de måtte ta en sesong på nest øverste nivå, før de rykket rett opp igjen. I 1974 hadde de rukket å ta åtte NM-gull og et seriemesterskap og var med det Oslos mest suksessrike klubb, sammen med Lyn. De to klubbene står fortsatt igjen som de to klubbene i Oslo med flest NM-gull. I senere tid har det gått tråere for Skeid. Bortsett fra tre besøk i Tippeligaen på 90-tallet, har de slitt sportslig og økonomisk. Det har variert fra første til tredje divisjon, men i dag har de blitt et stabilt 2. divisjonslag. Klubben satser fortsatt stort på talentutvikling og bredde.

Kjelsås IL er kanskje mer kjent for langrenn enn for fotball, men klubben er gammel og ærverdig. Til tross for sin lange historie har de aldri spilt på øverste nivå og på 60-tallet lå klubben helt nede i fjerde og femte divisjon, men har derfra jobbet seg oppover og har fra 80-tallet til i dag vært stabile på nivå tre. I nyere tid er det to øyeblikk som står igjen som høydepunkter i klubben. I 1998 endte de på 3. plass i 1. divisjon og spilte kvalifisering til Tippeligaen mot Kongsvinger. Etter å ha spilt 2-2 på Gjemselund virket det mulig for Kjelsås å rykke opp på øverste nivå for første gang i sin 86 år lange historie. Kongsvinger ville det annerledes og feide Kjelsås av banen på Grefsen Stadion. De ga seg ikke før det sto 0-5 på måltavla og dermed tapte Oslo-klubben kvalifiseringen med 2-7 sammenlagt. I 2011 skulle Kjelsås skape overskrifter igjen. I 2. runde i cupen møtte de byrival Vålerenga og vant sensasjonelt 2-1 foran 2000 tilskuere på Grefsen. De røk imidlertid ut i neste runde mot Tippeliga-laget Sarpsborg 08.

Skeid og Kjelsås har møtt hverandre 22 ganger i tellende kamper de siste 20 årene og har vunnet nesten like mange ganger. Skeid har vunnet flest med 8 mot Kjelsås 7 seire. I fjor tok Skeid fire poeng av seks mulige mot rivalen.

Lagene møtes 14. april til sesongens første Oslo nord-derby, i det som også er seriestart i Post-Nord-ligaen. Vi skal på det motsatte oppgjøret lørdag 4. august, og gleder oss stort!

Kan et lokaloppgjør i 2. divisjon vekke de samme følelsene som i toppdivisjonen? Vi skal til Nordre Åsen for å føle det på kroppen!

Oslo nord-derbyene har vært tette og og spennende. Her jubler Simen Stamsø Møller over scoring mot rivalen.
Oslo nord-derbyene har vært tette og og spennende. Her jubler Simen Stamsø Møller over scoring mot rivalen.