VÅLERENGA - LILLESTRØM

Til tross for at lagene ikke kommer fra samme by, er dette helt klart et av Norges mest ikoniske derbyer. Supporterne hater hverandre. Spillerne hater hverandre. Kampene er jevne og på tribunen koker det alltid! Dette er det største derbyet i Norge!

Vålerenga er en drabantby som ligger øst for Oslo sentrum, som en del av bydel Gamle Oslo og som i stor grad består av eldre trehus-bebyggelse. Området vokste frem mot slutten av 1800-tallet, rundt Vålerenga hovedgård, med et av hovedhusene som fortsatt ligger der i dag. 

Lillestrøm er en av de største byene på Romerike og hovedsete for Skedsmo kommune. På midten av 1800-tallet ble sagbrukene rundt Nitelva flere og flere og etter at togstasjonen "Lille Strøm gård", som var en del av hovedbanen mellom Oslo og Eidsvoll, ble flyttet fra Rælingen og ned på andre siden av elva, ble Lillestrøm et knutepunkt i området, noe det fortsatt er i dag.

Det er ikke spesielt mye som skiller klubbene, hva gjelder meritter. De har begge vunnet seriemesterskapet fem ganger og står med henholdsvis fire og seks norgesmesterskap hver. Lillestrøm ble norgesmestre så sent som i 2017, mens Vålerenga ikke har tatt et trofé siden cupgullet i 2008. Det finnes ikke mye info om kampene mellom lagene fra tidligere enn 1948, da Hovedserien ble opprettet, men etter det vet vi at lagene ikke spilte i samme divisjon før i 1954, da Vålerenga rykket opp fra Landsdelsserien. Den første seriekampen endte 1-1 på Bislett Stadion, mens Vålerenga vant det motsatte oppgjøret 2-0 på Åråsen i 1955.

Det er knyttet stor spenning til kampen i mai, da dette blir første gang lagene møtes på nye Intility Arena, på Valle Hovin. Stadion sto ferdig i september 2017 og ble med det Vålerengas første ordentlige hjemmebane i deres 104 år lange historie. Der gleder de seg nå, til å ta imot fienden. 

Det er ikke få ganger vi har sett slike scener i disse oppgjørene. Kampen på tribunen er alltid enorm!
Det er ikke få ganger vi har sett slike scener i disse oppgjørene. Kampen på tribunen er alltid enorm!

Kanari-fansen kan ikke vente på å knuse Vålerenga, i deres egne, splitter nye lekestue. 
Klanen gleder seg stort til å tukte Lillestrøm og rive de ferske Norgesmesterne ned på jorda igjen. Rammen er perfekt!

Hvilke følelser er i sving når de to mest tradisjonsrike klubbene på østlandet, barker sammen? Vi skal til Valle for å føle det på kroppen!